26.08.2009

Ecuador-reisebrev nr1

Buenos dias a todos mis amigos!
Da var jeg her:
i Sor- Amerika, Ecuador, Guayaquil, Caza Alianza, pa rom nr. 9.
Etter en laang flytur kom jeg til flyplassen kl.06 lokal tid, og ble hentet der (etter 1 time i passkontrollen- de er jammen mistenksomme- men saa ser jeg jo veldig faretruende ut ogsa da :P ).
Jeg har et eget rom, med to senger? , eget bad, klesskap og aircondition. Heldigvis for aircondition, for ellers kan det bli varmt der inne. Vi kan lage mat paa et kjokken her, og det gar ogsa an aa bestille frokost som de lager her paa huset. Vi handlet mat forste dagen, og Caza Alianza ligge ganske naer et slags kjopesenter. De har det meste her, men det er selvsagt ikke helt det samme utvalget som hjemme i Norge.

Her paa Caza Alianza er alle veldig hyggelige. De hilser alltid nar de gar forbi ; Hola senorita!, Buenos dias! Como estas? og de er veldig hoflige. Vi har noe aa laere her nordmenn! Det virker som et vennligere samfunn og det er kjekt nar folk hilser istedet for aa gaa rett forbi.
Jeg larte han ene som jobber her; en altmuligmann/vaktmester/ gartner, aa si :
"Hei kompiss!" igaar ;) Han kan noen norske fraser fra for, saa jeg syntes det var rett og rimelig at han kunne noen vanlig stavanger- uttrykk ogsà. hehe. Saa naa er vi "kompisser"! Jeg skal prove aa faa ham over paa "blode konsonanter" etterhvert ;)

Vi startet "baann gass" med spanskstudier, og skal gaa paa spanskskole 4 timer til dagen naa i 3 uker. Fra 10-12 er det gramatikk i gruppe paa 4, og fra 14-16 har jeg egen spansklerer. (Ingen dosing bakerst i klasserommet her nei! ) Her gaar det fort i svingene, men jeg synes det er "loye". Det er mye paa en gang naa i starten, men siden laereren kun snakker spansk med oss, laerer vi mye. Det er viktig aa kunne snakke spansk for vi begynner aa jobbe med lokalbefolkningen og barna paa skolen. Det er frustrerende baade for dem og oss hvis vi ikke klarer aa forstaa hverandre. Vi skal ha felles oppstart 1.september, da skal alle voluntorene ha kommet, men vi starter aa jobbe etter spanskstudiene er ferdige. Skal paa skolen naa (det foles som om jeg gaar paa ungdomsskolen igjen, der jeg hadde fransk ).

Mobilen min funker ikke, saa ingen vits aa prove aa ringe.
Blir egentlig litt herlig aa vaere mobilfri! :P Jeg har faatt sansen for det enkle liv, og vil luke ut unodvendige stressmomenter.
Jeg leser en bok kalt : " The Power of Less", om hvordan fokusere paa det som er viktig for deg. Finne ut hva maalene dine er, hva du onsker aa oppnaa, for saa aa begrense, kutte ut, tidstyvene og de uessensielle tingene. Hvordan leve et minimalistisk liv og finne ut hvilke verdier du verdsetter, og hva, hvor og hvem som er viktig for deg.

Dette var en liten oppdatering;
Jeg har det bare bra!
Jeg liker meg her. Me gusta Ecuador:)
Send meg mail! Det er kjekt aa hore hva dere driver med hjemme.
Solveig:)

23.08.2009

Reisedagen er her!

"Dreams pass into the reality of action. From the actions stems the dream again; and this interdependence produces the highest form of living."

“Change is the essence of life.Be willing to surrender what you are for what you could become.”


Da var dagen her; endelig skal jeg reise til Equador!

Jeg har:
sommerfugler i magen, en rastløshet i kroppen som gjør det umulig å konsentrere meg, et hode fullt av forventninger, ferdigpakkede kofferter, avkrysset sjekkliste for viktige dokumenter, kort og ting, nevnte jeg reisefeber?, bok til å lese på flyet, reisepute (flytiden er på 12 timer fra amsterdam så det er greit å ha det litt komfortabelt ihvertfall), pass, solkrem og myggspray.

Det blir spennende å komme ned dit. En annerledes høst, og en lærerik opplevelse :)
Skal sende oppdateringer i løpet av tiden min der nede, slik at dere kan følge livet mitt på andre siden av jordkloden.

Setter stor pris på mail, så hvis du har noe på hjertet, noe å dele, hilsen, spørsmål, osv... anything, send meg gjerne en liten mail :)! Det er bare hyggelig, og slik kan vi holde kontakten!
Verden er blitt så liten...

Emailadressen er: solveigssmil@gmail.com

"The World is a book, and those who do not travel read only a page." ~St. Augustine

"What you've done becomes the judge of what you're going to do - especially in other people's minds. When you're traveling, you are what you are right there and then. People don't have your past to hold against you. No yesterdays on the road. " ~William Least Heat Moon, Blue Highways


"To travel is to discover that everyone is wrong about other countries." ~Aldous Huxley

"The traveler sees what he sees. The tourist sees what he has come to see." ~G.K. Chesterton

HASTA LUEGO! (vi snakkes!)
Solveig :)

21.08.2009

Søvn- gi kroppen tid til å reparere seg selv


Søvn er viktig, vi vet det.

Søvnmangel fører til trøtthet, konsentrasjonsvansker, svekket immunsystem, svimmelhet, økt sultfølelse, såre muskler, depressjon, hodepine, mental ubalanse, hyperaktivitet, utålmodighet og sykdommer.

Men viste du at det er en kritisk komponent i muskeldannelsen?

En effektiv måte å øke muskelmassen er å ha en treningsregime som fokuserer på hypertrofi (vekt-trening for muskelvekst), et kosthold som naturlig stimulerer utskillelsen av oppbyggende hormoner, og nok hvile og søvn. Veksten skjer ikke under trening, men etterpå, når kroppen reparerer skader du påførte den, og blir sterkere og større for å kunne tolerere den økende belastningen.

Muskelvevet reparer seg selv og vokser under hvile, men søvn er mye viktigere enn de våkne hvileperiodene. Grunnen til dette er at utskillelsen av veksthormoner (growth hormone GH, testosteron) er størst under dyp søvn. Den metabolske raten går tregere under søvn, noe som er perfekt for reparering av vev og muskelvekst. Under søvn øker blodflyten til musklene. Mindre søvn betyr derfor mindre muskelvekst.

Hvor mye søvn en trenger varierer fra person til person, og søvnmønsteret varierer også. A-mennesker sover annerledes og bedre ved andre tider enn B-mennesker. Men de fleste trenger mellom 6-8 timer.

1. Få en søvnrutine som fungerer for deg, og hold den.

2. Begrens inntaket av stimulanter som koffein, alkohol eller nikotin minst 4 timer før leggetid.

3. ikke sov for lenge. når det er på tide å stå opp- stå opp! unngå slumreknappen...

4. Ha en god pute. jeg bruker selv Tempurpute, herlig..

5. Bruk tid til å koble av om kvelden. Slapp av og ta det rolig. Ingen stressende aktiviteter. trening før leggetid er ikke å anbefale. Tren på dagen, jo tidligere jo bedre.

Prioriter din egen søvn. Kroppen trenger det.

Noen andre interessante forskningsartikler om søvn, og søvnmangel:

Better Sleep Is Associated With Improved Academic Success
-ScienceDaily (June 15, 2009)
Extra Sleep Improves Athletes' Performance
-ScienceDaily (June 14, 2007
Extended Or Shortened Sleep Duration Linked To Weight Gain -ScienceDaily (June 16, 2009)

Poor Sleep Quality Linked To Postpartum Depression- ScienceDaily (Dec. 24, 2008)
Rheumatoid Arthritis Is Associated With Poor Sleep In Women
- ScienceDaily (June 22, 2009)

Solveig:)
Kilde: www.sciencedaily.com, musclehack.com

18.08.2009

Brus


Hva er best å drikke, brus med null kalorier eller den vanlige varianten?

Det virker logisk at slik brus er bedre for helsen siden den inneholder mindre kalorier. For overvektige og folk som prøver å gå ned i vekt ved å kutte kalorier virker det ved første øyekast som genialt. En får den samme søte smaken, men uten sukkeret! Men det kan vise se at alle de kunstige og unaturlige tilsetningsstoffene ikke er så bra for helsen.

Brus uten sukker som Diet Coke, Coca cola Zero og Pepsi max er blitt populære. Folk drikker dem istedet for de vanlige brus-variantene, for de innholder mindre kalorier og sukkeret er erstattet med kunstige søtningsmidler. Men hva er det egentlig du drikker?
Her er noen av ingrediensene som ikke finnes i vanlig Cola og Pepsi.

Aspartame
: Aspartame er et kunstig søtningsmiddel som av mange blir sett på som en av de farligste tilsetningsstoffene som finnes. Selv om det ikke er helt bevist, er apartame ofte assosiert med kreft, nevrologiske sykdommer som Parkinsons og Alzheimers sykdom, og en rekke andre tilstander. Jeg tror mye av grunnen til at det enda er kontroversielt om aspartame er skadelig er fordi de fleste studier som viser det motsatte blir betalt av store firmaer som bruker tilsetningsstoffet selv.

Acesulfame K: Dette er et annet kunstig søtningsmiddel som har økt i popularitet. Selv om det trengs mer forskning her også, har den i noen studier ført til kreft og økt insulinproduksjon hos dyr.

Kalium benzonat: Dette er et konserveringsstoff for mat, som blir brukt for å hindre sopp, bakterie og muggvekst. Den har et dårlig rykte på grunn av den mulige faren for å danne det kreftfremkallende stoffet bensen når det blir kombinert med c-vitamin. Bensen har vist at gir kreft, anemi, svekket immunforsvar og fruktbarhet når en er eksponert for stoffet over tid.

Denne tabellen viser forskjellen mellom de to nyere typene (Coke Zero og Pepsi Max) og de eldre (Diet Coke og Diet Pepsi). De nye typene har Acesulfame K tilsatt.




















Coke ZeroDiet CokePepsi MaxDiet Pepsi
Acesulfame K46 mg0 mg32 mg0 mg
Aspartame87 mg187 mg123 mg177 mg

I tilegg til at det er en brus med null kalorier har Pepsi Max også markedsført seg selv med et økt koffeininnhold, og ginseng tilsatt, noen som skulle gi den en rolle som energidrikk. Sammenliknet med vanlig Pepsi som har 38 mg koffein, har Pepsi Max 69 mg. Tilsatsen av ginseng, som er en naturlig urte og tilskudd brukt til å forbedre metal og fysisk form, brukes for å gi inntrykk av at Pepsi Max er sunt. Hverken koffein eller ginseng vil noen gang gi deg langvarig eller en balansert følelse av energi slik god helse vil. Ved å drikke slike koffeinprodukter for å få energi vil bare gjøre et underliggende problem verre, og du vil bli trøttere, utbrent og få svekket helse. Et annet suspekt tilsetningsstoff i Pepsi Max er kalsium dinatrium EDTA, som faktisk brukes av profesjonelle helse-spesialister for å fjerne overskuddmetallet som bly, kobber og jern fra kroppen. Hva har dette å gjøre med brus? Iføle Pepsi hjelper det med å "bevare smaken". Den egentlige grunnen til at det finnes i Pepsi Max er for å redusere risikoen for at kalium bensonat skal danne bensenforbindelser. Så snilt av Pepsi at de passer på oss.(!?)

Hovedgrunnen til at folk drikker null-kaloribruser er jo for å kunne drikke brus uten de ekstra kaloriene. Dette for å holde vekten, uten å måtte kutte ut kosen. Ironisk nok viser forskning at folk som drikker eller spiser produkter med kunstige søtningsmidler faktisk har større sjanse for å gå opp i vekt. Dette er på grunn av at kunstige søtningsmidler, og da spesielt aspartame, fører til en forandring i hjernens kjemi, som øker appetitten og økt kalorikonsupsjon.

Hvordan kan noe med null kalorier gjøre deg fet? Det er ikke sikkert, men de er linket til overvekt å fedme, selv om mekanismen bak enda er ukjent. En studie på University of Texas Health Science Center fant ut at det var 41% større risiko for å bli overvektig for hver lettbrus de drakk.
Kanskje er det en psykologisk bakgrunn for dette; mange spiser ubevisst mer mat, fordi de tenker det er greit siden de drikker nullkaloribrus. En annen teori er at de søte "stimuliet" produserer en insulinrespons i kroppen- selv om det ikke er noen kalorier i den søte drikken.
Lettbruser klusser også med hjernens innebygde evne til å "telle" kalorier og kontrollere apetitten. Du lurer rett og slett bare deg selv med å gå over til lettbrus.

Konklusjonen er at ingen brus er bra å drikke. Siden vi ikke vet langtidskonsekvensene av kunstige søtningsmidler enda, er det ikke verdt risikoen. Du holder bare oppe søtsuget, og hjernen vil ha mer søtt. Så ingen type brus, uavhengig hvor mange kalorier den har, er et godt valg. Det er en unaturlig drikkevare.

Solveig:)

17.08.2009

Grunner til å være glad idag


Hver dag er en gave.
Det finnes mange grunner til at du skal være glad og fornøyd akkurat idag!
Vi er alt for flinke til å klage og se negative ting i hverdagen, og overse alle de gode positive. Det regner og er grått vær, bilen vil ikke starte, det er kjedelig på jobb, osv... Javel hva så?! dette er bagateller, ikke la det ødelegge dagen din. Mandager er ikke verre enn andre dager, men like flotte!:)
Åpne øynene dine og se de gode tingene.
De små og de store. De teller like mye.
Her er noen grunner til at du skal være takknemlig for idag:

Du er frisk idag. Vi er så vant til å være friske at noen ganger må vi bli syke før vi setter pris på hvor godt det er å være frisk.

Du har noen som er glad i deg idag. Hvis du har noen som er glad i deg, ja da har du noe mer verdifullt enn all velstand som finnes. hvis noen kaller deg sin venn, hvor fantastisk er ikke det?! Hvis du får et barn til å smile, ja det burde du være takknemlig for.

Du har mulighetene til å elske og være glad i noen tilbake idag.

Idag har du muligheten til å spise et godt måltid. Tenk på alle de som ikke kan det! Mange strever med å få råd til ett måltid til dagen, og du har alle ressursene til et sunt godt kosthold.

Du har en jobb idag. Etter finanskrisen er mange blitt arbeidsledige, hvis du ikke er blitt det, vær entusiastisk og glad for at du enda har en jobb.

Du lever i fred idag. Tenk på alle dem som lever i krigsrammede land og områder. Frykt og terror som truer dem hver dag. Tanken på å kunne miste livet og de nærmeste hver dag. Vær glad du lever i et land der vi kan sove trygt om natten.

Du kan puste inn frisk luft idag
. I noen land i verden er luftkvaliteten så dårlig at de må bruke masker. Tenk så herlig det er at vi kan puste fritt.

Du er trygg idag. Du kan gå på gaten uten å være redd for at noe farlig skal skje med deg. Det er noe å være takknemlig for!

Du har muligheten til å gi og dele med deg. Vi er så heldige at vi har nok penger, mat, ting, klær og ressurser til både oss selv og de nærmeste, og andre. Det å gi er den beste måten å øke lykkefølelsen din, og det føles bra å hjelpe andre. Fokuser på det du har istedet for det du mangler. Dette gjør du hvis du gir.

Idag er en helt ny dag! Glem fortiden. Glem igår. Idag har du muligheten til å starte med nye ark. Idag. Lev og tenk på idag.

Yesterday’s the past, tomorrow’s the future, but today is a gift. That’s why it’s called the present.
Bil Keane

Solveig:)

15.08.2009

Spis smør istedet for margarin


Smør er et naturprodukt basert på fløte hovedsakelig fra kumelk. Det brukes i matlaging.

For tusenvis av år har mennesker hatt smør som en naturlig del av kostholdet. faktisk er den første skrevne referansen til smør funnet på en 4500 år gammel steintavle som beskriver hvordan smør lages. I India har ghee (klarnet smør) blitt brukt som matvare, som et symbol på renhet og i religiøse sermonier for mer enn 3000 år. Til og med i bibelen refereres det til smør som et produkt fra kumelk.

Morsmelken, den aller første og mest naturlige føden, som vi får når hjernene våre utvikles og vi er mest følsomme for biokjemiske påvirkninger, er full av mettede fettsyrer og kolesterol. Mor ville ikke produsert og utsatt barnet sitt for noe som var usunt vel?



Hvordan ble da smør stemplet som usunt for helsen? På begynnelsen av 1900-tallet var hjerte-og-kar sykdommer skjeldne. På 1960-tallet var det den største dødsårsaken i Amerika. Men i denne samme perioden hadde inntaket av smør minket ca 50 % per person. Ancel Keys, en amerikans forker, var den første som sa at mettet fett og kolesterol hadde skylden for hjerte-og-karsykdommer (hjerteinfarkt, blodpropp, høyt blodtrykk..osv). Idag vet vi at denne hypotesen er feil, fordi ingen studier har kunnet støtte denne myten. Men tanken om at et sunt kosthold er et med lite fett, og da spesielt lite mettet fett, finnes enda. Her i Norge står den enda sterkt, og når myndighetene og ernæringsrådene i media sier dette, selvfølgelig tror du på dem da. Inntaket av naturlige animalske fettkilder som smør og kjøtt er blitt drastisk redusert, og den prosesserte matindustrien, spesielt de som selger lav-fett produkter har økt drastisk.
Margariner, plantemargariner laget av vegetabliske oljer blir sett på som sunnere enn smør. Dette er helt feil. Margarin-industrien forteller deg at det er et sunnere alternativ fordi det inneholder mindre mettet fett, men de har aldri klart (selv om de har prøvd ved utallige studier å påvise dette) å bevise at margarin er bedre for hjertet enn smør. Siden 1970-tallet har inntaket av mettet fett blitt redusert kraftig i kostholdet, mens overvekt, diabetes, hjerte og karsykdommer og andre livsstilsykdommer har økt enormt. Det å spise mindre fett har ført til en nedgang i vår helse, og de som tør si noe imot denne anti-fett propagandaen blir som regel ignorert.

Er margarin bedre enn smør? NEI! Smør er en helt naturlig matvare som faktisk er essensiell for helsen din. Se på innholdsfortegnelsen til ekte meierismør; fløte, koksalt.

Margarin er en prosessert matvare, dannet kjemisk ved raffinering av flerumettede oljer (ikke de sunne omega-3). Prosessen som omdanner de normalt flytende oljene til den smørliknende formen margarin kalles hydrogenering. Da blir fettsyrene omdannet til en form som er ukjent for kroppen. Noen av kjemikaliene som brukes når margarin dannes er : natronlut, bensin, aceton, fosforsyra, blekemiddel og natriummetylat. (Naturlig??! nei)

Bytt ut disse unaturlige margarinene med ekte meierismør.
Se på disse helsegevinstene du får ved å spise ekte smør istedet:
  1. Smør er spesielt rik på det fettløselige vitaminet A, og siden det inneholder fett blir det lett tatt opp i kroppen.
  2. Inneholder laurinsyre som er antibakteriell og støtter immunforsvaret.
  3. Inneholder lecithin, essensiell for kolesterol metabolismen.
  4. Inneholder antioksidanter som beskytter mot frie radikaler.
  5. Har antioksidanter som beskytter mot svekkede arterier.
  6. Smør er en god kilde til vitamins E og K.
  7. Det er en svært god kilde på selen.
  8. Det mettede fettet i smør har sterke anti-svulst og anti-kreft egenskaper.
  9. Smør inneholder naturlig konjugert linolsyre (CLA), som har muskelbyggende og immunforsterkende effekter.
  10. Smør gir masse vitamin D, som er essensiell i absorpsjonen av kalsium.
  11. Hjelper på stive ledd, fordi faktorer i smør beskytter mot kalsifisering av ledd og bein.
  12. Gir god absorberbar jod.
  13. De mellomkjedede mettede fettsyrene (MCFA) er en rask kilde til energi, som ikke blir lagret i kroppens fettvev.
  14. Kolesterolet i smør er essensielt for barns utvikling av hjernen og nervesystemet.
  15. Smør inneholder Arachidonic Acid (AA) som spiller en viktig rolle i hjernefunksjonene og er en vital komponent av cellemembranen.
  16. Beskytter mot infeksjoner i mage og tarm fordi fettet smører innsiden.
  17. Mer fett i kosten kan gi økt fruktbarhet hos kvinner.


Solveig:)

http://www.truthorfiction.com/rumors/b/butter-margarine.htm

12.08.2009

Forskning: Sunn livsstil forebygger sykdom



Healthy Lifestyle Habits May Be Associated With Redused Risk Of Cronic Disease ScienceDaily(Aug.12, 2009)

Denne overskriften poppet inn på ScienceDaily. Oversatt fra amerikansk sier første avsnitt:
"Fire sunne livsstilsfaktorer- å aldri røyke, ha en sunn vekt, trene regelmessig og ha et sunt kosthold- er sammen assosiert med så mye som 80 % mindre risiko for å utvikle de mest vanlige og dødelige kroniske sykdommene, ifølge en rapport i Archives of Internal Medicine. "

"Hjerte og kar-sykdom, kreft og diabetes- kroniske sykdommer som sammen sørger for mest dødsfall- er høyt mulig å forebygge, ifølge bakgrunnsinformasjonen i artikkelen. Det er blitt gjort mye forskning og disse modifiserbare livsstilsfaktorene, røyking, fysisk aktivitet, kosthold og kroppsvekt er årsaken til de kroniske sykdommene. "

Dette er ikke nytt stoff, vi visste jo dette! ;)
Men det er greit å ha forskningen på vår side!
Vær snill mot deg selv, og forebygg disse sykdommene ved å leve på et vis som ikke er skadelig på lang sikt.
Solveig:)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090810161906.htm

Kolesterol- hvordan øke nivået av HDL

Kolesterol.
Det skal ikke være lett å forstå forskjellene på det gode og dårlige kolesterolet,
hva som er greie nivåer og ligge på, og hva det egentlig er.
Prøv å heng med her:

HDL står for high density lipoproteins. Det transporterer kolesterol fra vevene til leveren, der det kan bli fjernet fra kroppen via gallesyren. HDL-kolesterolet blir ansett som det gode kolesterolet, fordi høyere blodnivåer av HDL- kolesterol er assosiert med lavere risiko for hjertesykdommer. Det er farligere å få lave nivåer av HDL enn høye kolesterolnivåer.

LDL står for "low density lipoprotein" . Lipoproteiner (partikler dannet av lipider og proteiner) er den formen fett blir transportert rundt i kroppen, i blodet. LDL transporterer kolesterol fra leveren til vevene i kroppen. Høy andel LDL-kolesterol assosieres økt risiko for hjerte og kar sykdommer, og oksidert LDL har en viktig rolle i utviklingen av arteriosklerose.

Nivået av HDL /LDL kolesterol påvirkes ved hjelp av livsstilen vår.


Hva fører til mindre HDL? (dette er IKKE ønskelig)
-Et kosthold med lite fett.
-Mangel på trening, eller overtrening - Mangel på muskelmasse
-Magefett/viskeralt fett
- For mye insulin (som utskilles ved inntak av karbohydrater)
-Kortisol (som utskilles ved stress, søvnmangel, overtrening)

- Karbohydrater (høy-karbohydrat, kornbasert kosthold)
- Brus, fruktose, prosessert mat
- Medisiner som statiner, fibrater
- For lite kolesterol via kosten
- For lite essensielle fettsyrer (fra fiskeolje)
- Røyking - Alkohol (mer enn 3 enheter)

Hva øker HDL da? (dette er hva vi ønsker!)
- Optimalt kosthold, basert på retningslinjer fra urtiden: steinalderkost
- Fettrik kost

- Niacin, et B-vitamin

- Trening (ikke kronisk utholdenhetstrening men høyintensitets trening)

- Dannelsen av ketonlegemer (høyfett,moderat protein, lav karbo)
-Styrketrening
- Reduksjon i magefett
- Reduksjon i insulinnivået -Intermediær fasting
- Moderat alkoholinntak

- Røykeslutt
- Nok protein i kosten, spesielt med aminosyrene Leucine og Taurine. - Vitamin D - Karotenoider (astaxanthin, krill olje, sjømat, kjøtt f eks) - Fiskeoil/EPA+DHA: kosttilskudd, kjøtt, egg, ost,; fet fisk, makrell, tunfisk, laks, kveite, steinbit -ALA, enumettet fettsyrer: linfrø, olivenolje, nøtter, frø -
Smør, meierismør (IKKE margarin!)

- Spis mettet fett i kokosolje, smør, kjøtt, egg (IKKE transfett da det senker HDLnivået)

- Spis kolesterol! Egg (økologiske eller fra frittgående høns), fete melkeprodukter, reker og annen sjømat, kjøtt.


Solveig:)

10.08.2009

Steinalderkosthold


Hva gikk galt?

Menneskenes gener har over to millioner år tilpasset seg en diett som består av kjøtt, fisk, skalldyr, egg, frø,røtter, og grønnsaker. Fra et ernæringssynspunkt innebærer det en diett med fullverdige proteiner med alle de essensielle aminosyrene, mettede og umettede fettsyrer, lavglykemiske karbohydrater, mye vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Den største forskjellen mellom denne steinalderkosten, og den moderne kosten, er den store tilgangen på karbohydrater. Raffinerte og energirike karbohydrat-kilder blir inntatt i betydelig større mengder idag enn for 10 000 år siden.

Kroppene våre ikke tilpasset til raskt å omsette store mengder energi fra sukker, og maten inneholder også mindre antioksidanter, som gav naturlig beskyttelse før.

I gjennomsnitt spiser hver nordmann ca. 40 kg sukker hvert år, og av disse finns over 30 kg i prosesserte matvarer. Korn, brød, melkeprodukter, vegetabliske oljer, margarin, sukker og transfett, ingen av disse ble spist av våre forfedre. Idag blir de spist i store mengder hver dag.
Raffinert mel og sukker har bare vært tilgjengelig i noen århundrer, og vi har derfor ikke rukket å tilpasse oss disse høyglykemiske matvarene.

Karbohydrater gir opphav til en stor insulinutskillelse, nivå påvirkes mindre av protein, mens fett gir ingen utskillelse av insulin i det hele tatt. Med mer insulin tilgjengelig lagrer kroppen mer av energien fra maten som fett på kroppen.For å bli kvitt og bruke energien i kroppsfettet trenger kroppen en kost med betydelig mer fett og mye mindre karbohydrater.
Paradoksalt gjør dagens kostholdsanbefalinger situasjonen verre for veldig mange (spis mindre fett!50% karbohydrater!), fordi et lavere fettinntak ofte gir et større karbohydratinntak, noe som gir mer insulin, raskere fettlagring og mer sykdom. Av den raffinerte og karbohydratrike maten blir vi bare sultnere, fetere, får høyere blodtrykk, får hjerte og karsykdom, insulinresistens og diabetes.

Maten du spiser utgjør og påvirker 80 % av helsen din. Ja, en kan faktisk si det så dramatisk. Resten utgjøres av aktiviteter som arbeid, trening og lek."Du blir det du spiser", har faktisk noe for seg.

Solveig:)

Kilde: http://fatlies.wordpress.com/fatlies/evolutionskost/

09.08.2009

Slutt å røyke-idag!


Røyker du?
Huff, selv om du vet hvor dårlig det er for deg?
Tenker du at det ikke vil være noe vits for deg å slutte nå, når du har røyk så lenge likevel?
Tenk om igjen!
Studier viser at du får forbedring fra du røyker den siste sigaretten.
  • Etter 20 minutter vil blodtrykket ditt gå ned til normal verdi.

  • Etter 8 timer vil karbon monoksid (CO- en giftig gass) nivået i blodet ditt bli redusert til havlparten, og oksygennivået normaliseres. I

  • Etter 48 timer er sjangsen for å få et hjerteinfarkt redusert. All nikotinet vil være ute av kroppen. Lukte og smakssansen vil bli normal igjen.

  • Etter 72 timer vil bronkiene dine (i lungene) slappe av, og energinivået ditt øke.

  • Etter 2 uker vil sirkulasjonen din øke, og den vil fortsette å forbedres for de neste 10 ukene.

  • Etter 3 til 9 måneder vil hosting, pesing og pusteproblemer forsvinne, fordi lungekapasiteten øker med 10 %.

  • Etter 1 år vil risikoen for hjerteinfarkt være redusert med 50%.

  • Etter 5 år vil sjangsen for å få slag være tilnærmet lik en ikke-røyker.

  • Etter 10 år vil sjansen for å få lungekreft være lik som for en ikke-røyker.
Det er aldri for sent!
Nesten daglig dukker det opp forskning på hvor skadelig det er å røyke, og i Aftenposten fredag 24.juli (A-magasinet) stod følgende:

Du kan få hjerneskade av å røyke
"Ny forskning som kobler røyking til hjerneskade publiseres i The Journal of Neurochemistry i disse dager. Forskere ved det indiske nasjonale senter for hjerneforskning har oppdaget at en ingrediens i tobakken får hvite blodlegemer (celler i immunforsvaret) i det sentrale nervesystemet til å angripe friske celler, noe som fører til alvorlig nevrologisk skade. Dette kan lede til nevroinflammasjon, en tilstand som leder til lidelser som Multippel sklerose."

Slutt idag!

Solveig:)
Kilde: http://www.blisstree.com/healthbolt/topic/cancer/, A-magasinet-Aftenposten 24.juli

05.08.2009

Blåøyde har samme stamfar

Hvilken farge har du på øynene dine?
Blå, brun, grønne? En blanding?



Ny forskning viser at folk med blå øyne deler étt felles opphav.

Opprinnelig hadde alle brune øyne, og det var en genetisk mutasjon som skjedde 6-10 000 år siden som førte til øyefargen til alle blå-øyde på jorden idag. Forskere ved avdelingen for celle og molekylærbiologi på Universitetet i København undersøkte mitokondrialt DNA fra Jordan, Tyrkia og Danmark, og sammenliknet blå øyenfarge fra hele verden.




En genetisk mutasjon i OCA2 genet i kromosomene våre resulterte i dannelsen av et "skift", som "skrudde av" evnen til å produsere brune øyne. OCA2 genet koder for det såkalte P-proteinet, som er involvert i produksjonen av melanin, pigmentet som gir farge til håret, huden og øynene våre. "Skiftet", som skjedde i genet ved siden av OCA2 skrur ikke av genet helt, men begrenser evnen til å produsere melanin i iris- slik at brune øyne blir blå. Det er derfor veldig spesifikt. Hvis OCA2 genet hadde vært helt skrudd av eller ødelagt, ville menneskene blitt albinoer- uten evnen til å produsere melanin i håret, øynene eller huden. Variasjonen i fargene til brunøyde til grønnøyde kan forklares ved forskjellig mengde melanin i iris. Blåøyde derimot har en minimal variasjon i øyefarge og mengde melanin i iris, og derfor kan det konkuderes at de har samme stamfar.

Den genetiske mutasjonen er så spesifikk, på bare ett sted i DNAet, at alle har arvet den fra samme person. Brunøyde har individuelle variasjoner i den delen av DNAet som kontollerer melaninproduksjonen.
Dette er en mutasjon ikke kan klassifiseres som enten positiv eller negativ. Den øker ikke, men reduserer heller ikke menneskets evne til å overleve. På samme måte som mutasjonene som førte til ulik hårfarge, fregner..osv.
Som professor Eiberg , lederen av studien, sier: " Det viser enkelt og greit hvordan naturen hele tiden skifter om i det humane genomet, og lager en genetisk coctail av humane kromosomer og prøver ut forskjellige ting på veien. "

Solveig:) Kilde : http://www.scienceblog.com/cms/2

03.08.2009

Kosthold mot: hypotyroidisme

Går du til legen med et problem er det som regel en resept på en eller annen medisin du kommer ut igjen med. Det er ikke kjekt å måtte gå på medisiner perminent for å kunne fungere i hverdagen, og en vil helst prøve alt annet først, for så å la medisiner bli siste utvei. Jeg er veldig for forebygging ved hjelp av riktig livsstil, og det skal for eksempel mye til før jeg tar en paracet. En fjerner symptomet, men den underliggende årsaken er der enda.
Vi tenker ikke hvor viktig god helse er før vi blir syke, men det er lettere å forebygge enn å behandle. En forandring i kostholdet kan i de aller fleste tilfeller hjelpe mot kroniske sykdommer, siden maten påvirker biokjemien i kroppen, og mange sykdommer skylder mangler på enkelte komponenter.

Som hypotyroidisme.
Hypotyroidisme kan gi symptomer som tretthet, muskelkramper, kuldeintoleranse, depressjon, kløe i huden, vektøkning og vannansamling, lavere basaltemperatur og struma.
En god venninne av meg har struma, og vil gjerne leve et liv uten å måtte gå på medisin.
Hun spurte meg derfor om råd for hva hun kunne gjøre selv for å holde tilstanden i sjakk.
Jeg gjorde litt research på emnet.

Struma er en forstørrelse av tyroidkjertelen på framsiden av nakken. Mange ting kan forårsake struma, men det vanligste er jod-mangel. Jod trengs for produksjonen av tyroid hormoner, som regulerer kroppens metabolisme. Forstørrelsen skjer på grunn av overstimulering av tyroidkjertelen av THS (thyroid stimulating hormone), siden kroppen prøver å danne tyroid-hormoner til tross for mangelen på tilgjengelig jod. Tyroidkjertelen trenger jod for å kunne produsere de viktige hormonene som påvirker metabolismen, kroppstemperaturen, humøret og fordøyelsen. Uten jod blir den forstørret. Det var vanligere før, da det var mindre jod tilgjengelig i kosten. Etter at salt med tilsatt jod ble introdusert har tilfellene av struma gått ned her i vesten.

Men noen mennesker har vanskelig for å ta opp eller omsette jod. Noen får også for lite via kosten. Voksne trenger minst 20 mikrogram jod daglig, men så mye som 150 kan anbefales.

De fleste matvarer inneholder lite jod, og derfor kan det faktisk være bra å bruke litt salt med tilsatt jod. Sjømat er veldig gode kilder, mens jod-innholdet i andre matvarer varierer med hva dyrene spiste eller jorden grønnsakene vokste i innehold av mineraler. Mat rik på jod er bra for de med struma, så spis ulike typer sjømat, melkeprodukter, salat, mozzarella og andre oster, egg. Det er viktig å unngå sukker, preservert mat, koffein og koffein-relaterte produkter.

Enkelte matvarer er spesielt dårlige for personer med struma, og de bør absoutt prøve å unngå dem. Struma heter "goiter" på engelsk, og såkalte goitrogener, blokkerer absorbsjonen og nyttiggjørelsen av jod. Dette er faktisk sunne matvarer som noen grønnsaker( for eksempel brokkoli, kinakål, spinat,), soyaprodukter, sennep og peanøtter. Overkonsumering av disse matvarene kan føre til tyroidproblemer, ved å redusere andelen jod som er tilgjengelig for dannelsen av tyroid hormoner. Koking, steking eller damping kan trolig inaktivere de goitrogeniske forbindelsene i disse matvarene, og slik fjerner de negative effektene. Tilbred derfor maten istedet for å spise dem rå.

All mat med jod bør spises av personer med hypotyroidisme, og siden de kan ha problemer med å ta opp nok jod, bør en sikre at kosten gir jod tilgjengelig ved hvert måltid. Asparges, salat, kål, poteter, gulerøtter, løk, ananas, tomater og jordbær gir jod i naturlig form. De beste kildene er reker, fisk, nøtter, frø, yoghurt, oster, kokosolje, avokado. Personer med struma, eller hypotyrodisme, lavt stoffskifte, bør passe ekstra nøye på at livsstilen ikke sliter ut kroppen. Stress forverre sykdommen.


Andre næringsstoffer kan påvirke opptaket av jod. De "krangler" om veien inn i cellene, så andre mineraler kan komme før jod i "køen".
En annen faktor er at: omdanningen av hormonet tyroksin (T4) til triiodtyronin (T3) krever at et jod-molekyl fjernes fra T4. Denne reaksjonen krever mineralet selen. Dette jodmolekylet blir brukt om igjen til å lage nye tyroid hormoner. Hvis kroppen mangler selen, går omdanning fra T4 ti T3 saktere, og mindre jod blir tilgjengelig for tyroidkjertelen til å lage nye hormoner.
Nok selen i kosten er derfor også viktig. Mangler på vitamin A, vitamin E, sink og jern kan også forsterke effekten av jod-mangel.

Dette vil ikke garantere at hun kan få leve uten medisin, men det bedrer ihvertfall sjangsene hennes. Så lenge hun tenker over og bevisst prøver å få i seg nok jod, unngår de matvarene som hemmer jodopptaket og unngår andre mangler, vil symptomene kunne reduseres og livet bedres.
Kunnskap om maten og hvordan komponentene påvirker biokjemiske prosesser i kroppen er slik veldig viktig! Lykke til vennen!:)
Solveig:) Kilde: www.whfoods.com,

01.08.2009

SPRINT for it!


Jeg kom over en interessant artikkel her om dagen, skrevet av Mark Sisson.
Han skrev om fordelene med høyintensive sprinter, han kaller det tabata sprinter, i motsetning til kronisk kardio.Han mener sprinting er det mest naturlige, effektive og beste for helsen vår.Det er det som best etterlikner aktiviteten til urfar, som drev med jakt på ville dyr.Sakte (lavintensivt gåing) ville de følge etter dyrene, for så å plutselig "sette i støtet",
med et rask spurt for å få tak i dyret. Deretter måtte han bære det tunge dyret tilbake til leiren (aktiviteter som likner markløft, knebøy,høyintensiv tung trening). Sprinter er derfor geniale fordi de etterlikner den type aktivitet menneskene har gjort for tusenvis av år.

Moderne forskning har også gitt gode resultater for denne typen trening.
Lignende typer oppsett er for eksempel gerilja kardio.
Vi vet nå at høy-intensive intervall-sprinter er mye mer effektive på både oksygenopptaket, hjertefunksjonen og blodomløpet, fettforbrenningen, opprettholdelsen av muskelmassen, og til og med muskelbygging, - enn moderat langvaring kronisk løping,sykling, kardiotrening.

Dr. Izumi Tabata har forsket mye på dette, og det er han disse sprintene er oppkalt.Han er skeptisk til kronisk langvarig trening, og mener dette bare er nedbrytende på kroppen. Han viste via forskningen sin i 1996 at høy-intensiv intervalltrening faktisk øker både det anaerobe (intensitet og muskelbygging, uten oksygentilførsel) og det aerobe (saktere, med oksygen) kroppsystemer, mens aerobisk trening kun forbedret aerobiske systemer.


Han utviklet en spesiell treningsmetode han kaller : the Tabata.
Veldig enkelt, og veldig effektivt.Tabata sprinter består av 20 sekunders maksimale sprinter (så raskt en klarer), fulgt av 10 sekunder hvile, og så nye 20 sekunder. Dette repeteres 8-12 ganger uten pause, slik at det totalt blir kun 4-6 minutter. Dette kan gjøres med løping, sykling, hoppetau, roing, knebøy osv..
Dette er kanskje den beste måte å bruke 4 minutter- og sikkert også mest fysisk krevende.
Det føles ikke godt å løpe ved så høy intensitet, men det er verdt det!4 minutter klarer alle!

Sprint så fort du klarer. Så høy intensitet som mulig.
På pausene kan du stoppe opp eller gå rolig. Ta tiden. Enten ute på en flat mark, i en bakke, på tredemølle (med stigning), på stranden, i snøen, i skogen, vær kreativ. Det letteste er på tredemølle, der du kan hoppe av på sidene i pausene og se klokken hele tiden.

Ikke vær redd for å presse deg selv! Du har godt av det! Tenk på hvordan urmenneskene så ut. Muskuløse, sterke og sunne.


Solveig :) Kilde:http://www.marksdailyapple.com/what-are-tabata-sprints/K